Warsztaty pieczenia pączków

W Tłusty Czwartek w Ośrodku Kultury w Luboniu odbyły się warsztaty pączkarskie. Podczas warsztatów uczestnicy przygotowali prawie 400 pączków!

Było bardzo smakowicie.

Wiemy, że bardzo spodobały się Wam warsztaty kulinarne, dlatego już dziś zapraszamy na pieczenie mazurków. Obserwujcie naszą stronę internetową ponieważ już niedługo pojawi się informacja o kolejnych warsztatach.

Za wczorajszy pączkowy wieczór dziękujemy pani Kasi i panu Rafałowi.

Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne pączki

• 1 kg mąki tortowej• 4 jaja• ¼ szklanki cukru• 0,5 litra mleka• 200 gram masła • 50 gram świeżych drożdży• 2 opakowania cukru waniliowego.

Wykonanie

Przygotowujemy zaczyn: mleko lekko podgrzać, dodać drożdże oraz 1 łyżkę cukru i 10 dkg mąki.

W misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. W rondelku rozpuszczamy masło. Do ubitych jajek dodajemy zaczyn oraz mąkę. Na końcu wlewamy ciepłe, lecz nie gorące masło i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość. Następnie wykładamy z miski, wałkujemy maksymalnie na grubość 1 cm. Wycinamy kółka szklanką. Na środek każdego z nich wykładamy powidła. Formujemy kulki, odstawiamy na stolnicę spłaszczając każdego pączka. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoją swoją objętość, smażymy na oleju rzepakowym, przewracając trzykrotnie, aż się ładnie zarumienią. Następnie przygotowujemy lukier. Zagotowujemy ¼ szklanki wody i wsypujemy ¾ szklanki cukru pudru. Mieszamy, gotujemy do uzyskania klarowności. Gorące pączki maczamy w ciepłym lukrze i odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego!