Galeria

Galeria 2023

GaleriabYrp53A%j5Mclzpj

Koncert zespołu Krambabula i Szarotek 2020
Muzycznie zrobiło się na placu Ośrodka Kultury w niedzielę 2 sierpnia. Na scenie wystąpił rodzimy zespół „Szarotki”, który przypomniał publiczności znane i lubiane polskie melodie.Następnie gwiazdą wieczoru był zespół Krambabula, jeden z najlepszych zespołów rockowo – folkowych w Polsce.Poznański zespół włącza do swojego repertuaru melodie pochodzące z różnych stron słowiańskiej kultury, okraszając je mocną, rockową nutą. Spotkanie z ich muzyką przenosi do krainy tradycyjnych piosenek i przyśpiewek kultury polskiej, łemkowskiej i ukraińskiej. Wokalistką zespołu KRAMBABULA jest Sybilla Sobczyk – Gulewicz, zwyciężczyni wielu konkursów i festiwali. Dwukrotnie była uczestniczką programu muzycznego Must Be The Music, a także pierwszej edycji X-Factor oraz siódmej edycji The Voice of Poland.KRAMBABULA to zespół, który został laureatem wielu ogólnopolskich konkursów i festiwali, takich jak: „Dobrze ROCKująca Sobota”, Opalenica 2019, „VI edycja Wałbrzych Rock Fest”, Wałbrzych 2018, „28 Zimowa Giełda Piosenki”, Opole 2018, czy „Piec 2018” w Luboniu.Zespół pokonał do tej pory tysiące kilometrów, koncertując po Polsce i Europie. Podczas niedzielnego koncertu energia łączyła się z nostalgią , a tradycja z nowoczesnością. Występ na pewno na długo zapadnie w pamięci lubońskiej publiczności.
Warsztaty pączkarskie 2023
Na warsztatach pączkarskich 16 lutego 2023 w Ośrodku Kultury uczestnicy przygotowali prawie 400 pączków! Było bardzo smakowicie 🙂 Wiemy, że bardzo spodobały się Wam warsztaty kulinarne, dlatego już dziś zapraszamy na pieczenie mazurków. Obserwujcie nasz fb ponieważ już niedługo pojawi się informacja o kolejnych warsztatach. Za wczorajszy pączkowy wieczór dziękujemy pani Kasi i panu Rafałowi.Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne pączki• 1 kg mąki tortowej• 4 jaja• ¼ szklanki cukru• 0,5 litra mleka• 200 gram masła • 50 gram świeżych drożdży• 2 opakowania cukru waniliowego.WykonaniePrzygotowujemy zaczyn: mleko lekko podgrzać, dodać drożdże oraz 1 łyżkę cukru i 10 dkg mąki.W misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. W rondelku rozpuszczamy masło. Do ubitych jajek dodajemy zaczyn oraz mąkę. Na końcu wlewamy ciepłe, lecz nie gorące masło i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość. Następnie wykładamy z miski, wałkujemy maksymalnie na grubość 1 cm. Wycinamy kółka szklanką. Na środek każdego z nich wykładamy powidła. Formujemy kulki, odstawiamy na stolnicę spłaszczając każdego pączka. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoją swoją objętość, smażymy na oleju rzepakowym, przewracając trzykrotnie, aż się ładnie zarumienią. Następnie przygotowujemy lukier. Zagotowujemy ¼ szklanki wody i wsypujemy ¾ szklanki cukru pudru. Mieszamy, gotujemy do uzyskania klarowności. Gorące pączki maczamy w ciepłym lukrze i odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego!