Galeria

Galeria 2023

GaleriabYrp53A%j5Mclzpj

WOŚP 2014
22 finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy już za nami. 12 stycznia ponad 60 wolontariuszy zbierało na terenie Lubonia datki na ten szczytny cel. W tym roku pomoc przeznaczona była dla dziecięcych oddziałów ratowniczych oraz na wsparcie godnej opieki medycznej dla seniorów.Finał lubońskiej orkiestry odbył się, podobnie jak w latach ubiegłych, w Centrum Outlet Factory.Dzięki hojności mieszkańców Lubonia, wolontariuszomudało się zebrać 30300,31 złotych.To rekord w stosunku do lat ubiegłych. Wszystkim zaangażowanym w realizację tego zadania, przede wszystkim wolontariuszom oraz darczyńcom, serdecznie dziękujemy.Pracownicy Ośrodka Kultury, członkowie lubońskiego sztabu WOŚP
Warsztaty pączkarskie 2023
Na warsztatach pączkarskich 16 lutego 2023 w Ośrodku Kultury uczestnicy przygotowali prawie 400 pączków! Było bardzo smakowicie 🙂 Wiemy, że bardzo spodobały się Wam warsztaty kulinarne, dlatego już dziś zapraszamy na pieczenie mazurków. Obserwujcie nasz fb ponieważ już niedługo pojawi się informacja o kolejnych warsztatach. Za wczorajszy pączkowy wieczór dziękujemy pani Kasi i panu Rafałowi.Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne pączki• 1 kg mąki tortowej• 4 jaja• ¼ szklanki cukru• 0,5 litra mleka• 200 gram masła • 50 gram świeżych drożdży• 2 opakowania cukru waniliowego.WykonaniePrzygotowujemy zaczyn: mleko lekko podgrzać, dodać drożdże oraz 1 łyżkę cukru i 10 dkg mąki.W misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. W rondelku rozpuszczamy masło. Do ubitych jajek dodajemy zaczyn oraz mąkę. Na końcu wlewamy ciepłe, lecz nie gorące masło i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość. Następnie wykładamy z miski, wałkujemy maksymalnie na grubość 1 cm. Wycinamy kółka szklanką. Na środek każdego z nich wykładamy powidła. Formujemy kulki, odstawiamy na stolnicę spłaszczając każdego pączka. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoją swoją objętość, smażymy na oleju rzepakowym, przewracając trzykrotnie, aż się ładnie zarumienią. Następnie przygotowujemy lukier. Zagotowujemy ¼ szklanki wody i wsypujemy ¾ szklanki cukru pudru. Mieszamy, gotujemy do uzyskania klarowności. Gorące pączki maczamy w ciepłym lukrze i odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego!