Galeria

Galeria 2023

GaleriabYrp53A%j5Mclzpj

Wystawa prac uczestników zajęć plastycznych dla młodzieży i dorosłych 2012
Wystawa prac uczestników zajęć plastycznych dla młodzieży i dorosłychWe wtorek 3 kwietnia 20112 otwieramy wystawę prac uczestników zajęć plastycznych dla młodzieży i dorosłych w Ośrodku Kultury w Luboniu. Wystawa jest dla nich świetną okazją do zobaczenia swoich prac w przestrzeni publicznej, dokonania oceny swojego talentu i zaangażowania. Wiele z prezentowanych rysunków i obrazów prezentuje zaskakująco wysoki poziom i warto im się baczniej przyjrzeć. W wystawie biorą udział: Marta Bendowska, Karina Frąckowiak, Kornelia Głowacka, Ola Herr, Agata Papis, Olga Popiół, Marlena Szczepska-Jakubowska, Eliza Wachowiak, Jan Jakubowski, Wiesław Frąckowiak, Marek Rachuba.Prace, które można oglądać od 3 kwietnia br., powstawały w okresie ostatnich 8 miesięcy. Są rezultatem poszukiwań i zmagań z różnymi zagadnieniami i technikami plastycznymi. Celem zajęć prowadzonych przez artystę plastyka Dariusza Głowackiego jest rozwijanie talentu i zainteresowań związanych ze sztuką, a także przygotowanie do ewentualnej dalszej edukacji plastycznej. W ramach cotygodniowych spotkań można poznać: zasady kompozycji obrazu, dobierania koloru, używania narzędzi rysunku i malarstwa oraz podstawowe informacje z zakresu historii sztuki.
Warsztaty pączkarskie 2023
Na warsztatach pączkarskich 16 lutego 2023 w Ośrodku Kultury uczestnicy przygotowali prawie 400 pączków! Było bardzo smakowicie 🙂 Wiemy, że bardzo spodobały się Wam warsztaty kulinarne, dlatego już dziś zapraszamy na pieczenie mazurków. Obserwujcie nasz fb ponieważ już niedługo pojawi się informacja o kolejnych warsztatach. Za wczorajszy pączkowy wieczór dziękujemy pani Kasi i panu Rafałowi.Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne pączki• 1 kg mąki tortowej• 4 jaja• ¼ szklanki cukru• 0,5 litra mleka• 200 gram masła • 50 gram świeżych drożdży• 2 opakowania cukru waniliowego.WykonaniePrzygotowujemy zaczyn: mleko lekko podgrzać, dodać drożdże oraz 1 łyżkę cukru i 10 dkg mąki.W misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. W rondelku rozpuszczamy masło. Do ubitych jajek dodajemy zaczyn oraz mąkę. Na końcu wlewamy ciepłe, lecz nie gorące masło i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość. Następnie wykładamy z miski, wałkujemy maksymalnie na grubość 1 cm. Wycinamy kółka szklanką. Na środek każdego z nich wykładamy powidła. Formujemy kulki, odstawiamy na stolnicę spłaszczając każdego pączka. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoją swoją objętość, smażymy na oleju rzepakowym, przewracając trzykrotnie, aż się ładnie zarumienią. Następnie przygotowujemy lukier. Zagotowujemy ¼ szklanki wody i wsypujemy ¾ szklanki cukru pudru. Mieszamy, gotujemy do uzyskania klarowności. Gorące pączki maczamy w ciepłym lukrze i odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego!