Galeria

Galeria 2023

GaleriabYrp53A%j5Mclzpj

300. rocznicą sprowadzenia Bambrów do Lubonia 2019
W związku z przypadającą w tym roku 300. rocznicą sprowadzenia Bambrów do Lubonia, skwer znajdujący się przed budynkiem Ośrodka Kultury otrzymał nazwę "Skwer Pierwszych Osadników Bamberskich". Odsłonięcie tablicy oraz uroczystości z tej okazji miały miejscew niedzielne popołudnie 20 października. Do Lubonia przyjechała między innymi delegacja z Bambergu, gościliśmy także potomków rodzin pierwszych osadników oraz członków Towarzystwa Bambrów Poznańskich. Uroczystego odsłonięcia tablicy dokonała Pani Burmistrz Małgorzata Machalska. Po części oficjalnej goście udali się na poczęstunek i prezentację ukazującą historię osadników z Bambergu. W części artystycznej zagrał zespół "TON" i zaśpiewał zespół "Szarotki". Na holu Ośrodka można było podziwiać wystawę poświęconą Bambrom oraz wystawę prac uczestników zajęć plastycznych prowadzonych w Ośrodku przez dr Dariusza Głowackiego.
Warsztaty pączkarskie 2023
Na warsztatach pączkarskich 16 lutego 2023 w Ośrodku Kultury uczestnicy przygotowali prawie 400 pączków! Było bardzo smakowicie 🙂 Wiemy, że bardzo spodobały się Wam warsztaty kulinarne, dlatego już dziś zapraszamy na pieczenie mazurków. Obserwujcie nasz fb ponieważ już niedługo pojawi się informacja o kolejnych warsztatach. Za wczorajszy pączkowy wieczór dziękujemy pani Kasi i panu Rafałowi.Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne pączki• 1 kg mąki tortowej• 4 jaja• ¼ szklanki cukru• 0,5 litra mleka• 200 gram masła • 50 gram świeżych drożdży• 2 opakowania cukru waniliowego.WykonaniePrzygotowujemy zaczyn: mleko lekko podgrzać, dodać drożdże oraz 1 łyżkę cukru i 10 dkg mąki.W misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. W rondelku rozpuszczamy masło. Do ubitych jajek dodajemy zaczyn oraz mąkę. Na końcu wlewamy ciepłe, lecz nie gorące masło i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość. Następnie wykładamy z miski, wałkujemy maksymalnie na grubość 1 cm. Wycinamy kółka szklanką. Na środek każdego z nich wykładamy powidła. Formujemy kulki, odstawiamy na stolnicę spłaszczając każdego pączka. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoją swoją objętość, smażymy na oleju rzepakowym, przewracając trzykrotnie, aż się ładnie zarumienią. Następnie przygotowujemy lukier. Zagotowujemy ¼ szklanki wody i wsypujemy ¾ szklanki cukru pudru. Mieszamy, gotujemy do uzyskania klarowności. Gorące pączki maczamy w ciepłym lukrze i odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego!