Galeria

Galeria 2023

GaleriabYrp53A%j5Mclzpj

Semper Fidelis na rocznicy Powstania Warszawskiego 2020
Grupa rekonstrukcyjna Semper Fidelis na obchodach rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego1 sierpnia, 76 lat od wybuchu powstania warszawskiego, w polskich miastach zawyły syreny. Ten symboliczny sygnał oznajmiający historyczną godzinę „W”, to hołd złożony bohaterskiej Warszawie i heroizmowi tysięcy walczących o nią i o niepodległą Polskę powstańców. Co roku tę ważną dla Polaków rocznicę, uroczystymi obchodami upamiętnia sama Warszawa, a w warszawskich wydarzeniach rocznicowych od kilku lat udział bierze grupa rekonstrukcyjna z Lubonia Semper Fidelis. Kilkunastokilometrowym przemarszem ulicami stolicy, rekonstruktorzy w umundurowaniu powstańców, przypominają przechodniom o wydarzeniach z sierpnia 1944 r., o bohaterach walczących i ginących na barykadach tego miasta. Pomysłodawcą i inicjatorem takiej formy upamiętniania powstania warszawskiego, jest Sergiusz Myszograj. W VI Marszu przez Warszawę w rocznicę wybuchu powstania, na warszawskim Mokotowie rekonstruktorzy uczestniczyli w uroczystościach pod pomnikiem pamięci batalionu „Baszta” przy ul. Dworkowej, gdzie 27 września 1944 r. Niemcy rozstrzelali 140 wziętych do niewoli powstańców. Przy tablicy pamięci 135 plutonu batalionu „Ruczaj” na wiadukcie nad trasą łazienkowską, spotkali się z żyjącymi jeszcze powstańcami warszawskimi z tego batalionu, a na Placu Zamkowym – gościnnie wzięli udział w koncercie piosenek powstańczych i zakazanych, w wykonaniu Kapeli Sztajer.Zdjęcia Filip Dowjat
Warsztaty pączkarskie 2023
Na warsztatach pączkarskich 16 lutego 2023 w Ośrodku Kultury uczestnicy przygotowali prawie 400 pączków! Było bardzo smakowicie 🙂 Wiemy, że bardzo spodobały się Wam warsztaty kulinarne, dlatego już dziś zapraszamy na pieczenie mazurków. Obserwujcie nasz fb ponieważ już niedługo pojawi się informacja o kolejnych warsztatach. Za wczorajszy pączkowy wieczór dziękujemy pani Kasi i panu Rafałowi.Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne pączki• 1 kg mąki tortowej• 4 jaja• ¼ szklanki cukru• 0,5 litra mleka• 200 gram masła • 50 gram świeżych drożdży• 2 opakowania cukru waniliowego.WykonaniePrzygotowujemy zaczyn: mleko lekko podgrzać, dodać drożdże oraz 1 łyżkę cukru i 10 dkg mąki.W misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. W rondelku rozpuszczamy masło. Do ubitych jajek dodajemy zaczyn oraz mąkę. Na końcu wlewamy ciepłe, lecz nie gorące masło i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość. Następnie wykładamy z miski, wałkujemy maksymalnie na grubość 1 cm. Wycinamy kółka szklanką. Na środek każdego z nich wykładamy powidła. Formujemy kulki, odstawiamy na stolnicę spłaszczając każdego pączka. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoją swoją objętość, smażymy na oleju rzepakowym, przewracając trzykrotnie, aż się ładnie zarumienią. Następnie przygotowujemy lukier. Zagotowujemy ¼ szklanki wody i wsypujemy ¾ szklanki cukru pudru. Mieszamy, gotujemy do uzyskania klarowności. Gorące pączki maczamy w ciepłym lukrze i odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego!