Galeria

Galeria 2023

GaleriabYrp53A%j5Mclzpj

Wystawa "Kobieta i ..."
Otwarcie wystawy „Kobieta i ...”W holu Ośrodka Kultury można oglądać prace uczestników zajęć plastycznych dla młodzieży i dorosłych. Tematem ekspozycji jest portret. Przez ostanie miesiące próbowaliśmy zmierzyć się z jednym z najważniejszych tematów sztuki z pomocą nietypowych technik artystycznych. Kolorowe portrety zostały stworzone przy pomocy plasteliny, a pozostałe długopisami. Sprawdziliśmy na ile zmiana środków plastycznych może odświeżyć nasze myślenie o tworzeniu wizerunków kobiety i mężczyzny. Gratulujemy uczestnikom świetnych rezultatów!Swoje prace na wystawie pokazują: Beata Andrzejczak, Ania Bendowska, Marta Bendowska, Martyna Gołaś, Ewa Jus, Alicja Filip, Wiesław Frąckowiak, Amina Javorska, Karolina Kawka, Wiktoria Kowalska, Bartek Lembicz, Małgorzata Okulicz-Kozaryn, Marek Rachuba, Wiktoria Ratajczak, Marta Sołtysiak, Marlena Szczepska-Jakubowska, Halina Wilkowska.Ponadto można zobaczyć portrety wykonane przez dzieci w grupie wiekowej 7-12 lat.Foto: Mieczysław Chojnacki
Warsztaty pączkarskie 2023
Na warsztatach pączkarskich 16 lutego 2023 w Ośrodku Kultury uczestnicy przygotowali prawie 400 pączków! Było bardzo smakowicie 🙂 Wiemy, że bardzo spodobały się Wam warsztaty kulinarne, dlatego już dziś zapraszamy na pieczenie mazurków. Obserwujcie nasz fb ponieważ już niedługo pojawi się informacja o kolejnych warsztatach. Za wczorajszy pączkowy wieczór dziękujemy pani Kasi i panu Rafałowi.Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne pączki• 1 kg mąki tortowej• 4 jaja• ¼ szklanki cukru• 0,5 litra mleka• 200 gram masła • 50 gram świeżych drożdży• 2 opakowania cukru waniliowego.WykonaniePrzygotowujemy zaczyn: mleko lekko podgrzać, dodać drożdże oraz 1 łyżkę cukru i 10 dkg mąki.W misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. W rondelku rozpuszczamy masło. Do ubitych jajek dodajemy zaczyn oraz mąkę. Na końcu wlewamy ciepłe, lecz nie gorące masło i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość. Następnie wykładamy z miski, wałkujemy maksymalnie na grubość 1 cm. Wycinamy kółka szklanką. Na środek każdego z nich wykładamy powidła. Formujemy kulki, odstawiamy na stolnicę spłaszczając każdego pączka. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoją swoją objętość, smażymy na oleju rzepakowym, przewracając trzykrotnie, aż się ładnie zarumienią. Następnie przygotowujemy lukier. Zagotowujemy ¼ szklanki wody i wsypujemy ¾ szklanki cukru pudru. Mieszamy, gotujemy do uzyskania klarowności. Gorące pączki maczamy w ciepłym lukrze i odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego!