Galeria

Galeria 2023

GaleriabYrp53A%j5Mclzpj

Warsztaty pączkarskie 2023
Na warsztatach pączkarskich 16 lutego 2023 w Ośrodku Kultury uczestnicy przygotowali prawie 400 pączków! Było bardzo smakowicie 🙂 Wiemy, że bardzo spodobały się Wam warsztaty kulinarne, dlatego już dziś zapraszamy na pieczenie mazurków. Obserwujcie nasz fb ponieważ już niedługo pojawi się informacja o kolejnych warsztatach. Za wczorajszy pączkowy wieczór dziękujemy pani Kasi i panu Rafałowi.Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne pączki• 1 kg mąki tortowej• 4 jaja• ¼ szklanki cukru• 0,5 litra mleka• 200 gram masła • 50 gram świeżych drożdży• 2 opakowania cukru waniliowego.WykonaniePrzygotowujemy zaczyn: mleko lekko podgrzać, dodać drożdże oraz 1 łyżkę cukru i 10 dkg mąki.W misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. W rondelku rozpuszczamy masło. Do ubitych jajek dodajemy zaczyn oraz mąkę. Na końcu wlewamy ciepłe, lecz nie gorące masło i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość. Następnie wykładamy z miski, wałkujemy maksymalnie na grubość 1 cm. Wycinamy kółka szklanką. Na środek każdego z nich wykładamy powidła. Formujemy kulki, odstawiamy na stolnicę spłaszczając każdego pączka. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoją swoją objętość, smażymy na oleju rzepakowym, przewracając trzykrotnie, aż się ładnie zarumienią. Następnie przygotowujemy lukier. Zagotowujemy ¼ szklanki wody i wsypujemy ¾ szklanki cukru pudru. Mieszamy, gotujemy do uzyskania klarowności. Gorące pączki maczamy w ciepłym lukrze i odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego!
Wystawa na Stacji Kultura czerwiec 2014
Wystawa poświęcona Bł. Edmundowi Bojanowskiemu i Augustowi hr. Cieszkowskiemu na Stacji KulturaRok 2014 jest dla Miasta Luboń wyjątkowyW tym roku obchodzimy 60 rocznicę otrzymania przez Luboń praw miejskich. Obchody związane z tą uroczystością, pokrywają się z rokiem jubileuszowym 200 rocznicy urodzin dwóch wybitnych postaci, które na stałe wpisały się w historię naszego miasta: bł. Edmunda Bojanowskiego i Augusta hr. Cieszkowskiego. Rada Miasta, Uchwałą z dnia 26 września 2013r. zadecydowała, że 2014 rok będzie poświęcony tym dwóm osobistościom.Bł. Edmund Bojanowski był założycielem Zgromadzenia Sióstr Służebniczek Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny, które w Luboniu ma swój Dom Generalny. Od dnia 11 sierpnia 1930 r. w kaplicy Sanktuarium znajduje się sarkofag z doczesnymi szczątkami bł. Edmunda Bojanowskiego, które zostały przewiezione z Jaszkowa. Po beatyfikacji dokonanej przez Ojca Świętego Jana Pawła II 13 czerwca 1999 r., grób błogosławionego stał się szczególnym miejscem modlitw i pielgrzymek jego czcicieli. Również ówczesne Władze Miasta Lubonia wydanym przez siebie dekretem, zmieniły poprzednią nazwę placu przed kaplicą, na Plac Edmunda Bojanowskiego.August hr. Cieszkowski był właścicielem folwarku w Żabikowie, który stworzył wykupując zadłużone ziemie od polskich właścicieli, aby nie przeszły w posiadanie niemieckie. Z woli hrabiego Cieszkowskiego w Żabikowie powstały nowoczesne budynki mieszkalne i gospodarcze, a także pojawiły się maszyny rolnicze. W 1870r. August hr. Cieszkowski został założycielem Wyższej Szkoły Rolniczej im. Haliny, dla uczczenia pamięci zmarłej przedwcześnie żony. Szkoła miała charakter prywatny, przez pierwsze trzy lata funkcjonowała jako szkoła średnia, a następnie jako uczelnia wyższa. Folwark hr. Cieszkowskiego, w obrębie którego powstała szkoła, był doskonałym przykładem walki z germanizacją. Do dnia dzisiejszego na terenie dawnego folwarku stoi dom włodarza, a także budynek szkolny z pamiątkową tablicą (skrzyżowanie ul. Powstańców Wlkp. oraz ul. Ks. Streicha). Obecnie August hr. Cieszkowski jest patronem Szkoły Podstawowej nr 2 w Luboniu.