Galeria

Galeria 2023

GaleriabYrp53A%j5Mclzpj

Ceramika 2010
CeramikaJeśli interesują Cię kreatywne prace manualne, chcesz rozwinąć wyobraźnię plastyczną i aktywnie spędzić wolny czas, przyjdź do naszego Ośrodka na nowe zajęcia z ceramiki artystycznej. Prowadzone przez instruktorkę warsztaty, pozwolą Ci zapoznać się z techniką pracy w glinie. U nas nauczysz się podstawowych technik lepienia i zdobienia wykonanych prac ceramicznych Katarzyna Poniecka – członkini Stowarzyszenia Środek Świata, ukończyła kurs ceramiki artystycznej I i II stopnia, toczenia na kole i malowania na porcelanie. Współpracowała ze Stowarzyszeniem prowadząc zajęcia artystyczno-plastyczne w trakcie „Poznańskiego Betlejem”. Pracowała też jako instruktor ceramiki w Gminnym Ośrodku Kultury w Białym Dunajcu. „Lepienie w glinie daje radość tworzenia, dlatego zajęcia z ceramiki to nie tylko dobry pomysł na odstresowanie się, czy dystans do obowiązków codzienności. To przede wszystkim okazja na stworzenie czegoś trwałego i niepowtarzalnego. Bardzo ważne jest dla mnie zarażanie pasją, wiedzą i inspiracją. Na warsztatach, które prowadzę, uczestnicy przemierzają odległe części globu, w celu poszukiwania ciekawych rozwiązań estetycznych i formalnych. W czasie zajęć powstają przepiękne naczynia, płaskorzeźby, zabawki, przedmioty ozdobne i funkcjonalne, rzeźby i najróżniejsze formy przestrzenne. Zapraszam wszystkich zainteresowanych: dzieci, młodzież i dorosłych na zajęcia do Ośrodka Kultury w Luboniu, gdzie w bardzo ciepłej i serdecznej atmosferze poznawać będziemy fascynujący świat ceramiki.”Spotkanie organizacyjne odbędzie się 25.10.2010 o godz.. 17:00 w Ośrodku Kultury przy ulicy Jana III Sobieskiego 97 w Luboniu. Zapisy potrwają do 20.10.2010
Festiwal Dobrego Smaku 2011
„Festiwalu Dobrego Smaku”.Niespotykane smaki, wykwintnepotrawy, egzotyczne i całkiemswojskie zapachy zawładnęły mieszkańcamiPoznania i Powiatu Poznańskiegopodczas organizowanej na StarymRynku w Poznaniu piątej edycji„Festiwalu Dobrego Smaku”.Największa plenerowa impreza kulinarnaw Polsce została zorganizowana w dniach12-15 sierpnia bieżącego roku. W ramachwydarzenia odbyła się wielkopolska edycakonkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”,konkurs na „Polską NalewkęRoku” oraz na najsmaczniejszą czerninęi ciasto drożdżowe.Powiat Poznański wraz z gminami na przygotowanymstoisku prezentował atrakcjeturystyczne regionu. Luboń oprócz przygotowanychfolderów, ulotek i gadżetówmiejskich zaprezentował lubońską potrawęregionalną. Pyra z boczkiem, cebuląi sosem czosnkowym przypadła do smakuzarówno starszym, jak i najmłodszymuczestnikom Festiwalu.