Galeria

Galeria 2023

GaleriabYrp53A%j5Mclzpj

III Ogólnopolski Konkurs "Piosenka Dla Każdego" 2019
Konkurs odbył się w Ośrodku Kultury w Luboniu 24 maja 2019 r. Organizatorem konkursu było Stowarzyszenie Galiarda.Na konkursie stawiło się 64 młodych wykonawców, którzy prezentowali bardzo wysoki poziom.Miejsca finałowe i wyróżnienia zajęły następujące osoby: Kategoria I5 -10 lat, I miejsce Daria Kwiatkowska. II miejsce Zuzanna Talkowska, III miejsce Liliana Ligenzawyróżnienia: Łucja Dobrogowska, Wiktoria Szumna, Julia Łabiak, Daria Kańduła, Alicja Bartnik, Gabrysia BartnikKategoria II 11 - 14 lat, I miejsce Anna Chwałczyńska, II miejsce Liliana Grzesiak, III miejsce Anna Rozynek, Jagoda Stępa, Hania ZabłockaWyróżnienia: Agata Brandenburger, Gabriela Wszędybył, Weronika Lewandowska, Oskar Belak, Milena Szyszka, Natalia Szpis, Zuzanna Polak, Oliwia Schmidt, Maja Biernat, Natasza Ludwiczakkategoria III 15 -19 lat, I miejsce Olga Menzel, Julia Breszyk, II miejsce Julia Nowaczyk, Urszula Frąckowiak, III miejsce nie przyznanowyróżnienia: Oliwia Jaryst, Fabian Polus, Zosia Kaczmarek, Julia Majchrzak, Tomasz TrzeciakGrand Prix: Agata FrąckowiakZwycięzcom oraz wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy!
Warsztaty pączkarskie 2023
Na warsztatach pączkarskich 16 lutego 2023 w Ośrodku Kultury uczestnicy przygotowali prawie 400 pączków! Było bardzo smakowicie 🙂 Wiemy, że bardzo spodobały się Wam warsztaty kulinarne, dlatego już dziś zapraszamy na pieczenie mazurków. Obserwujcie nasz fb ponieważ już niedługo pojawi się informacja o kolejnych warsztatach. Za wczorajszy pączkowy wieczór dziękujemy pani Kasi i panu Rafałowi.Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne pączki• 1 kg mąki tortowej• 4 jaja• ¼ szklanki cukru• 0,5 litra mleka• 200 gram masła • 50 gram świeżych drożdży• 2 opakowania cukru waniliowego.WykonaniePrzygotowujemy zaczyn: mleko lekko podgrzać, dodać drożdże oraz 1 łyżkę cukru i 10 dkg mąki.W misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. W rondelku rozpuszczamy masło. Do ubitych jajek dodajemy zaczyn oraz mąkę. Na końcu wlewamy ciepłe, lecz nie gorące masło i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość. Następnie wykładamy z miski, wałkujemy maksymalnie na grubość 1 cm. Wycinamy kółka szklanką. Na środek każdego z nich wykładamy powidła. Formujemy kulki, odstawiamy na stolnicę spłaszczając każdego pączka. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoją swoją objętość, smażymy na oleju rzepakowym, przewracając trzykrotnie, aż się ładnie zarumienią. Następnie przygotowujemy lukier. Zagotowujemy ¼ szklanki wody i wsypujemy ¾ szklanki cukru pudru. Mieszamy, gotujemy do uzyskania klarowności. Gorące pączki maczamy w ciepłym lukrze i odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego!