Galeria

Galeria 2023

GaleriabYrp53A%j5Mclzpj

Zakończenie Roku kulturalnego 2018/2019
Rok kulturalny 2018/2019 w Ośrodku Kultury dobiegł końca. W sobotę 01.06.2019 r. o godz, 15.00 na placu zabaw w Ośrodku Kultury odbyło się uroczyste zakończenie. Festyn rozpoczął się występem grupy baletowej, następnie zaprezentowali się gitarzyści, pojawiły się na scenie dzieci z Dziecięcego Tańca Ludowego , swoje talenty wokalne zaprezentowały dzieci z grupy śpiewu na koniec scena należała do roztańczonych dzieci z grup HIP HOPU . Na festynie nie zabrakło waty cukrowej , popcornu , balonów do dyspozycji dzieci był również dmuchany zamek oraz zabawa z bańkami prowadzona przez firmę EduLand. Po godzinie 18.00 na scenie gościnnie wystąpiły zespoły rockowe ; Zimna wojna z Poznania oraz zespół z Lubonia Mushrooms. Dziękujemy za wspaniałą zabawę i wspólnie spędzony czas.
Warsztaty pączkarskie 2023
Na warsztatach pączkarskich 16 lutego 2023 w Ośrodku Kultury uczestnicy przygotowali prawie 400 pączków! Było bardzo smakowicie 🙂 Wiemy, że bardzo spodobały się Wam warsztaty kulinarne, dlatego już dziś zapraszamy na pieczenie mazurków. Obserwujcie nasz fb ponieważ już niedługo pojawi się informacja o kolejnych warsztatach. Za wczorajszy pączkowy wieczór dziękujemy pani Kasi i panu Rafałowi.Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne pączki• 1 kg mąki tortowej• 4 jaja• ¼ szklanki cukru• 0,5 litra mleka• 200 gram masła • 50 gram świeżych drożdży• 2 opakowania cukru waniliowego.WykonaniePrzygotowujemy zaczyn: mleko lekko podgrzać, dodać drożdże oraz 1 łyżkę cukru i 10 dkg mąki.W misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. W rondelku rozpuszczamy masło. Do ubitych jajek dodajemy zaczyn oraz mąkę. Na końcu wlewamy ciepłe, lecz nie gorące masło i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość. Następnie wykładamy z miski, wałkujemy maksymalnie na grubość 1 cm. Wycinamy kółka szklanką. Na środek każdego z nich wykładamy powidła. Formujemy kulki, odstawiamy na stolnicę spłaszczając każdego pączka. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoją swoją objętość, smażymy na oleju rzepakowym, przewracając trzykrotnie, aż się ładnie zarumienią. Następnie przygotowujemy lukier. Zagotowujemy ¼ szklanki wody i wsypujemy ¾ szklanki cukru pudru. Mieszamy, gotujemy do uzyskania klarowności. Gorące pączki maczamy w ciepłym lukrze i odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego!