Galeria

Galeria 2023

GaleriabYrp53A%j5Mclzpj

Wystawa fotograficzna „O mnie, o Tobie”
Wystawa fotograficzna „O mnie, o Tobie”Dnia 12 czerwca br. w Ośrodku Kultury w Luboniu otwarto kolejną wystawę fotograficzną. Wystawa nosi tytuł „O mnie, o Tobie”. Jest ona czwartą z cyklu wystaw, które przygotowane zostały we współpracy Ośrodka Kultury w Luboniu z Gimnazjum nr 1 w Luboniu. W Gimnazjum, w ramach zajęć z fotografii cyfrowej i analogowej, prowadzonych przez panią Martę Rocławską-Kamińską w roku szkolnym 2011/2012 odbywały się spotkania z artystą-plastykiem z Ośrodka Kultury w Luboniu – Dariuszem Głowackim. Podczas tych spotkań odbywały się dyskusje i warsztaty poświecone fotografii portretowej, a w szerszym ujęciu – fotografii przedstawiającej człowieka. Wystawa „ O mnie, o Tobie” od samego początku cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem. Prace 23 osób będzie można podziwiać do 29 czerwca br. Kolejny raz należy podkreślić bardzo wysoki poziom zdecydowanej większości prezentowanych zdjęć. Gratulujemy wszystkim uczestnikom, zrobiliście świetne, bardzo pomysłowe i czasami zdumiewające dojrzałością zdjęcia. Poniżej prezentujemy wybrane fotografie wszystkich uczestników wystawy "O mnie, o Tobie". Dwie osoby zostały wyróżnione nagrodami książkowymi przez Gimnazjum nr 1 i Ośrodek Kultury w Luboniu. Są to: Zuzanna Księżniakiewicz i Emil Plewa. Dwie główne nagrody (bony do zakładu fotograficznego) przyznaliśmy Oliwii Rutkowskiej i Laurze MajchrzakZapraszamy do zapoznania się z bardzo dobrymi efektami pracy młodych fotografów!
Warsztaty pączkarskie 2023
Na warsztatach pączkarskich 16 lutego 2023 w Ośrodku Kultury uczestnicy przygotowali prawie 400 pączków! Było bardzo smakowicie 🙂 Wiemy, że bardzo spodobały się Wam warsztaty kulinarne, dlatego już dziś zapraszamy na pieczenie mazurków. Obserwujcie nasz fb ponieważ już niedługo pojawi się informacja o kolejnych warsztatach. Za wczorajszy pączkowy wieczór dziękujemy pani Kasi i panu Rafałowi.Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne pączki• 1 kg mąki tortowej• 4 jaja• ¼ szklanki cukru• 0,5 litra mleka• 200 gram masła • 50 gram świeżych drożdży• 2 opakowania cukru waniliowego.WykonaniePrzygotowujemy zaczyn: mleko lekko podgrzać, dodać drożdże oraz 1 łyżkę cukru i 10 dkg mąki.W misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. W rondelku rozpuszczamy masło. Do ubitych jajek dodajemy zaczyn oraz mąkę. Na końcu wlewamy ciepłe, lecz nie gorące masło i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość. Następnie wykładamy z miski, wałkujemy maksymalnie na grubość 1 cm. Wycinamy kółka szklanką. Na środek każdego z nich wykładamy powidła. Formujemy kulki, odstawiamy na stolnicę spłaszczając każdego pączka. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoją swoją objętość, smażymy na oleju rzepakowym, przewracając trzykrotnie, aż się ładnie zarumienią. Następnie przygotowujemy lukier. Zagotowujemy ¼ szklanki wody i wsypujemy ¾ szklanki cukru pudru. Mieszamy, gotujemy do uzyskania klarowności. Gorące pączki maczamy w ciepłym lukrze i odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego!