Przepis na pierniki

Jako, że Święta coraz bliżej polecamy sprawdzony przepis na pyszne pierniczki. Wspólne pieczenie i dekorowanie to wspaniała zabawa dla dużych i małych .

Składniki na ciasto:• 2 szklanki mąki pszennej• 2 łyżki miodu• 2/3 szklanki cukru• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej• 2 łyżki przyprawy do pierników• 1 łyżeczka cynamonu• 1 łyżka kakao• 2 łyżki masła• 1 jajko• 4 łyżki ciepłego mlekaSkładniki na lukier:• 1 białko• 150 gram przesianego cukru pudru• kilka kropli cytrynyPrzygotowanieMąkę przesiać do miski, wlać rozpuszczony ciepły miód i wymieszać. Ciągle mieszając dodawać kolejno: cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie gładkie. Przełożyć na stolnicę i dokładnie wyrabiać ręką przez około 10 minut.Uformować w kulkę i schłodzić w lodówce ok 30 min.Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 1/2 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 10 – 12 minut, w zależności od grubości. Jak wystygną udekorować lukrem. Smacznego!